Followers

Saturday, 11 December 2010

Pengalaman Hidup .


Hello bloggers , setiap orang pasti mempunyai pengalaman hidup kan ? Pengalaman first time bekerja , bercinta , bergaduh , berkawan , sewa rumah dan berjauhan dengan keluarga . Macam-macam lagi . Org kata , pengalaman mengajar kita erti kehidupan :) Pengalaman jugak mengajar kita menjadi lebih matang . Setiap orang nak kan pengalaman di tempat baru , di suasana baru supaya pemikiran kita lebih meluas dan mantop , yer yer . HAHA .

Okay , aku ada sikit kekeliruan . Tak boleh ke kita try lalui pengalaman yang org lain dah lalui ? Hmm , erti kata lain . Baru td aku berbalah dgn Cikgu Azean iaitu kakak haku tuh , dia byk kali bising suruh aku sambung belajar dkt Universiti yg berhampiran dgn rumah . well Universiti yg dekat, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi and Universiti Putra Malaysia kat mana tah . Apa yg dia bisingkan is , kalau sambung jauh-jauh , buat susah je . Nanti aku akan rindu rumah jgk . Confirm tiap2 bulan time cuti nk jgk balik rumah . Nanti dkt U nk kena duduk hostel , mkn nk guna duit belanja , mana taw kot-kot stay rumah sewa , nk kena byr duit rumah , and mcm-mcm lagi yg berkaitan dgn DUIT . Alang byk kali cter time dia study kat UUM, Kedah punya la terseksa . Dgn kawan yg byk tikam dia dari belakang dgn bdn dia kurus da mcm tiang , dgn setiap kali punya la susah nk balik cuti ke Kajang . Dia ckp dia menyesal . Menyesal sbb pilih U yg jauh dari family yg mnyusahkan family nk dtg melawat . Dulu dia tak ada org nasihat sbb itu dia lepas ke U di Kedah . Bg aku , aku tak pernah rasa duduk jauh dgn family , ape salah aku try ? Hak3 . Tak ada la , itu salah satu tp aku pn nk pengalaman jgk . Mana taw kot dpt U jauh boleh brgaul dgn org negeri lain . *mcm la U dekat gn uma takde org jauh dtg study kjg . Hihi .


Alaa , apa salah aku try ? Boleh jumpa dgn mcm-mcm org . Boleh ade geng , ada kawan ." Kau engat kwn tu boleh ke mana ke ?" Tudia , dia pn start cter ape jd kt dia time brkwn dulu . and mak pula menyampuk "Kwn tu time kita senang . Time kita tga study mmg lah dia ada and kita akan jumpa [kawan] "

Alang cakap , kalau boleh lebih baik berulang-alik dari rumah ke U . Naik motor . Jimat kos belanja . Nk mkn , mkn jeh kat rumah . Duit simpan tok isi minyak motor , beli buku . Belanja tok org belajar nie byk mkn kos Najwa . Tp sekali-sekala boleh mkn luar . Tp kalau belajar berulang-alik , lagi jimat dan tak menyusahkan sape-sape pn .


Salah ke aku membantah kata-kata alang tuh ? ngeh3 .

13 comments:

Kotakudukuit ツ said...

wawa , family anyez pun tk bagi study jauh dari Ipoh . ish . frust kott . dorng takut homesick bagai . pdahal suruh hidup be-dikari . tk faham sgguh . haha . abah anyez suruh apply ukm . tapi anyez mahu ke Unisel :) tapi-tapi , yang penting , ikut ke-hendak hati . if nk kena tikam blakang pun , blaja kt mane-mane pun mungkin akan te-jadi , kan ? if kita ikut sgt kata orng lebeh tua pun tapi hati kita tk rela , susah .

DuD said...

kalo nak kira duit..murah..itm la paling murah. mmg betul, duit paling penting. semua nak duit. buku duit. makan duit. rumah sewa duit. dok umah sndr lg bagus. bukannya ko kena masak jaga adik mcm kitorg dulu.
takat nak berdikari, ingat duduk jauh aje ke dikira bedikari? duduk dekat x berdikari? duduk dekat lebih mudah. ni yg ko nak duk jauh2 tu nak nyusahkahn kitorg kenape? nak hntr jemput ke stesyen bas la apa la.. dok dkt boleh pakai moto. dah ada harta sendiri..
ko nak blaja jauh2 tu nanti nak keje kat kl jugak.
takat kawan, x perlu dicari. mana ko pergi semua akan jumpa kawan. ko aje lah kena pandai pilih kawan. mn yg boleh dibuat kawan mana tidak. memn ko pergi belajar pun, semua 1 malaysia semua negeri ada. bukannya blaja kat ukn bangi tu bdk kajang je yg blaja kat sana. sabah serawak johor semua negeri ada doll

wawaZIBANG said...

KOTAKUDUKUIT ;
Yup , mana pegy pn kita akan jumpa kwn . Tp tp , saya nk belajar jauhhh . HAHAHA . Itu aje masalah saya . ngeh ngeh .

Ikut kata org tua tp hati tak rela , susah .
saya kureng setuju kott . hmm , kita kena belajar menerima satu tempat . kan itu mencabar jugak . saya dah terfikir dalam-dalam semalam . keh3 :D

wawaZIBANG said...

DUD ! wah3 . Dengan pantas kau menkritik kan . HAHA .
adudu , tula , kau dgn alang suka kondem aku dok kjg bergaul dgn org kajang aje . Jd aku seriau la sbb tu nk belaja jauh-jauh . HAHA
Okay , skg sudah memahami derr . ngeh ngeh .

asfira aminuddin said...

wawa! from my opinion, lebey baik study jauh dari rumah dan family. because from that we akan learn to be independent, responsible, and tau manage time. tak salah pun u bantak cakap kakak u. sbb bila lagi u nak try hidup sendiri kan. pndai2 jaga diri je okey dear ;)

azean said...

oi...ko x paya nk dgr ckp kwn2 ko yg dh tentu x akan kuarkn duit mrk nk support ko blaja...aku dgn dud ckp sbb kitorg dh lalui pengalaman2tue...aku dgn dud dh byk mkn garam kitorg tau la....klu remaja di luar sana perangai elok sgt lantak lah ko nk blaja kt planet marikh aku x risau...sbb mereka2 tu terjebak krn bjauhan dgn kluarga...x payah nk bg pro n kontra la...skang ni yg nk hidup adalah ko...klu dh jadi benda x elok ms tu ko nyesal pon x guna..dn bkn mereka2 tu yg aku menolong ko...kitorang jugak...adik beradik ko yg suka nyebuk hal ko niih....jgn 1 ari nnt br ko akn terpikir nyesal x dengar ckp aku dgn dud...ingt..klu muka je cantik tp otak kayu pon x guna...ko kena wat keputusan yg menyebabkan win win situation...paham x maknanya tu?...x nyusahkan ko dn x nyusahkan kami jugak....kawan?...x paya pikir la...klu ko blajar pandai pon diorg bukan suka pon...diorg lg suka klu ko terlungkup....itu fitrah manusia x lari dr sifat dengki...ingt diorg bkn malaikat pon....

Kotakudukuit ツ said...

walau-pun stay sekali dengan parents tapi kita pergi study , byk pekara baru yang kita blaja . tapi if kita te-ingin sgt nk study jauh siket dari parents , tk salah-kan utk dorng bagi peluang . bab kawan , anyez tk kesah sgt . tapi cara nk be-gaul segala , itu yg agak kekok siket . haha . semangat 1 malaysia-lahh nanti kita , yea dak wawa ? haha . terima kaseh Kaka Dud .

wawaZIBANG said...

ALANG (Azean) ; Tudiaa statement dia panjang berjela derr . HAHAK . Yerlah Alang , kata-kata kau sggh mendalam taw . "engt dorg tu bkn malaikat" bg berkawan . hmm , iyerlah . Aku akan lebih memikirkan nk study jauh ke tak sbb nk memikirkan and manage wang jgk . errrr :/

wawaZIBANG said...

ASFIRA ; Yaw bebeh . yg penting pandai jaga diri bukan ? Iyalah . hee . Kita tengok aje mana dapat yer yer . Kalau dpt jauhhh , naseb ah . Hik3 :P

wawaZIBANG said...

KOTAKUDUKUIT ; yaw tak salah kalau nk study jauh . Tp lebih baik kita memikirkan mslh kewangan . Hee . Kalau awk org senang tiada masalah bgmu . ngeehngehh

Tinkerbell said...

hey dear nak buat macam mane 4llow jela,,ade hikmah tuh,,kang jauh sedeyh,,,tk pun u 4llow i study kat pahang,,hahahaha leyh jumpe ary2,,lalalala

wawaZIBANG said...

HAHA . what Pahang ? Euw , tamahuuu melibatkan diri dgn kisah lama . HAHA :P Kang i goda , kesian si tudung labuh . Kah3

DuD said...

the most important is...dpt ke further study??
lalalalalaaa.....